* Se profileaza, din ce in ce mai clar, nu numai schimbarea locului desemnarii castigatoarei Ligii campionilor din 2020, de la Istanbul, la Lisabona, pe Stadio da Luz (in foto, celebra acvila a gazdei, Benfica), ci si a sistemului de disputarea a ultimelor faze ale competiiei europene nr. 1, data peste cap de pandemie.

Pe 17 iunie, s-a anuntat ca UEFA va confirma Lisabona (asta este deja adjudecat) ca gazda a finalei, dar si disputarea unui turneu final cu 8 echipe, cele mai bune din Liga campionilor, perechile alcatuite din invingatoarele din optimile de finala Barcelona – Napoli, Juventus – Lyon, Bayern – Chelsea si Manchester City – Real Madrid, pentru ca Atalanta, PSG, Atletico Madrid si Leipzig fiind deja calificate in sferturi, adica in aceste prime 8!

Ramane ca la inceputul lui august sa se dispute returul optimilor, dupa care turneul final amintit, cu finala pe 29 august. Lisabona a fost aleasa pentru ca Portugalia nu are (si nici nu prea a avut) mari probleme sanitare in aceasta pandemie, capitala detine 3 stadioare de cel mai bun nivel, care asigura conditii perfecte, si, nu in ultimul rand, tara gazda nu mai are nicio reprezentanta in acesta faza finala.

Estadio da Luz, complet renovat recent, practic nou-nout, are 65.647 locuri, fiind un veritabil monument al fotbalului mondial.

* World Rugby a anuntat modalităţile de calificare la Cupa Mondială 2023 din Franta, tot cu 20 de echipe, dintre care 12 sunt deja calificate, prin plasarea lor pe primele 3 locuri in grupele precedentului turneu final, din 2019, din Japonia: Africa de Sud (detinatoarea titlului), Anglia, Noua Zeelandă, Ţara Galilor, Japonia, Franta, Australia, Irlanda, Scotia, Italia, Argentina si Fiji.

Ocupantele celorlalte opt locuri restante vor fi stabilite în urma fazelor de calificare regionale şi trans-regionale, a explicat World Rugby. Această fază se va încheia cu un turneu final. în noiembrie 2022, la care vor participa patru echipe, pentru stabilirea ultimei selecţionate calificate.

În Europa, selecţionata României, care dintr-o serie de greseli grave ale conducerii federatiei nationale (dar si europene, care nu a avut altceva de facut decat sa delege un arbitru roman la un meci cu adversara noastra directa, nascand banuieli si, iata, consecinte) va avea ocazia să îşi asigure biletul pentru CM 2023 prin intermediul Cupei Europene a Naţiunilor.

Astfel, primele două clasate în această competiţie, care vor fi cunoscute în martie 2022, vor obţine calificarea directă la Mondialul din Franţa, în timp ce ocupanta locului al treilea va mai avea încă o şansă, la turneul de calificare din luna noiembrie 2022.