Cand am scris de faptul că sportul nostru, la nivel local, în special, se joacă pur si simplu cu focul, matrăşind bani fără sens sau cu unul cu totul dubios nu o faceam pentru a mă baga în seama sau ca sa vă uimesc cu date incredibile, ci pentru ca voiam sa atrag atenţia asupra situaţiei cu totul speciale in care ne vom afla in curand, toata lumea, cuvantul de ordine fiind, neaoş vorbind, CHIVERNISEALA. Dar şi gândirea pe termen lung, cu sport de masă cât se poate, nu numai pentru avantajele în sănătate, ci şi în selecţie.

Da, sa ne uitam la mijloace, pentru ca ne asteapta o perioada a vacilor slabe, care, acum, mai dau ceva lapte, ca au avut in hambar hrana, dar in curand va trebui sa ne gandim serios la modul in care regandim lucrurile.

Am si doua exemple de la cele mai mari puteri sportive din lume, din Rusia (de unde este si titlul acestei postari, dat de un confrate, vicepresedintele Asociaitiei Internationale a Presei Sportive (AIPS), Nikolai Dolgopolov, si, respectiv, un prim semn din SUA, unde una dintre cele mai bogate federatii, cea de tenis, care gireaza nu numai US Open, ci veritabile circuite in sezoanele de primavara si toamna, nefiind data deoparte de ATP si WTA, dimpotriva.

Asadar, ca sa ne dam seama pe ce lume incepem sa traim, iata ce scrie Nikolai Dolgopolov in articolul amintit:

“Deja astăzi, colapsul economiei mondiale este comparat cu Marea Criză din 1929-1933. Dar suntem încă la prima etapă a luptei împotriva virusului. Și cine a spus că al doilea, al treilea , căte or fi valurile ar fi mai puțin nemiloase decât actualul. Cu siguranță vor crea un vaccin, singura întrebare este când? Sportul în forma sa actuală prosperă ar trebui să realizeze mai degrabă că nu va exista o volatilitate generoasă. Scriu despre aceasta fără bucurie, ci cu regret, deoarece am fost jumătate de secol aproape de campioni.

Totuși, în fața ochilor mei, sportul s-a transformat treptat dintr-un câștigător de pâine relativ modest de indivizi talentați care nu-și cruțau sănătatea, într-o sferă de efort fizic comercializată și supraestimată.”

Deja, scrie confratele rus, tara lui, care tine enorm la popularitatea prin sport, a redus bugetul domeniului cu 7 miliarde de ruble doar pe primul trimestru, iar salariile imense ale fotbalistilor, unele chiar si de 8-10 milioane de dolari, vor fi in curand amintire. Si aici, atentie, vorbim de fotbalul rusesc…

În SUA, celălalt exemplu de calibru, Federaţia americană de tenis (USTA) a anunţat luni că va suprima 110 locuri de muncă şi îşi va închide biroul din White Plains (New York), un plan economic impus de pandemia de coronavirus, scrie L’Equipe.

“Avem ocazia să regândim structura organizaţiei pentru a servi mai bine comunitatea tenisului în Statele Unite. Această nouă structură îi permite USTA să fie mai flexibilă şi mai rentabilă, în timp ce se apropie de jucătorii de tenis la nivel local”, a declarat Michael Dowse, directorul executiv al federaţiei.

“Din păcate, astăzi este o zi dificilă pentru numeroşi membri ai familiei USTA, care au fost afectaţi de reducerea dimensiunii organizaţiei şi vreau să mulţumesc sincer fiecărui membru al personalului pentru devotamentul său faţă de organizaţie”, a adăugat Dowse.

USTA intenţionează să facă astfel economii de peste 20 milioane dolari, prin sacrificarea celor 110 posturi, aproximativ 20% din personal, impunând totodată un plan de reduceri salariale pentru ceilalţi angajaţi.

Planul prevede, între altele, reduceri semnificative ale cheltuielilor de călătorie pentru perioada 2021-2023. Anumite reuniuni anuale şi semestriale au fost deja anulate, în timp ce programe de marketing şi de dezvoltare a jucătorilor au fost suprimate.

Ca să vă daţi seama despre ce organizaţie vorbim, aflaţi că USTA este singura membră a ITF care are o înţelegere specială cu ATP/WTA, putând organiza, şi deci participa la împărţirea profiturilor, nu numai turneul de Grand Slam, ci si altele, în aşa-numitele US Open Series, inclusiv cu marile turnee canadiene, Toronto şi Montreal, dar şi in primăvara, când are interese şi in Indian Wells sau Miami, de pildă.

Aşadar, eu zic să terminăm cu găinăriile şi cu “câte puţin, să ajungă la toată lumea” şi să găsim, pe aici, pe la noi, măi, măi, o altă abordare. Nu-i de glumă!