Dupa ce, asa cum am scris deja in rubrica SCURT/2 de astazi, CSM Bucuresti nu aparea in lista cluburilor care s-au inscris pentru o invitatie in Liga campionilor la handbal feminin, iata ca presedinta Gabriela Szabo ne-a dat vestea ca, miercuri, a doua zi dupa data limita, a aparut lista completa, care contine si vicecampioana 2019 a Romaniei.

Dupa cum se stie, pentru competitia nr. 1 in editia viitoare Federatia romana de handbal inscrisese, desi nu a acordat titluri anul acesta, lidera la zi (si campioana en-titre) SCM Rm Valcea, care a fost admisa direct alaturi de Team Esbjerg, Odense Handbold (Danemarca), Metz (Franța), Borussia Dortmund (Germania), Györi Audi ETO KC (Ungaria), Buducnost (Muntenegru), Vipers Kristiansand (Norvegia), Rostov-Don (Rusia).

Alte 12 echipe au aplicat pentru celelalte 7 locuri disponibile: ȚSKA Moscova (Rusia), Bietigheim (Germania), CSM București, Kastamonu Belediyesi GSK (Turcia), Storhamar Handball Elite (Norvegia), FTC-Rail Cargo Hungaria (Ungaria), Höörs HK H65 (Suedia), Brest Bretagne (Franța), Podravka Vegeta (Croația), RK Krim Mercator (Slovenia), DHK Banik Most (Cehia) și WHC Kumanovo (Macedonia de Nord).

De fapt, desi nu ni se spune clar, intarzierea inscrierii este aceasta: acum o ora s-a incheiat o sedinta extraordinara de 9 ore a Consiliului de Administratie al FRH, in care s-a decis sa nu fie admisa contestatia CSM Bucuresti de a schimba inscrierea liderei valcene, asa ca nu-i greu de dedus ca, pe repede inainte, mai cu o pila, mai cu o rugaminte, EHF a admis cererea bucurestencelor, care, altfel, pierdusera practic (pe 9 iunie a fost data limita), posibilitatea cererii pentru wild-card.

Apoi, am intrat pentru confirmare si amanunte pe site-ul EHF, unde se scrie ca in total pentru cele 16 locuri in Liga campionilor (2 grupe de 8, o formula noua, mult redusa fata de sezonul precedent) s-au inscris 21 de echipe, precum si ca vor fi 7 invitatii, pentru ca 9 echipe, cum am vazut, fusesera deja inscrise la 1 iunie.

Interesant este si capitolul criterii in ce priveste acordarea wild-cards, in ordinea din comunicat (venue, TV, spectators, results in past EHF competitions, product management and digital), asa ca CSM are in favoarea sa un atu puternic, al treilea, rezultatele din competitiile EHF.

Eu unul cred ca sunt sanse sa fie admisa printre cele 7, dar nu trebuie sa neglijam avantajele celorlalti, mai ales in ce priveste criteriile de ordin financiar, din drepturi tv, marchandise, numar de spectatori, expunere a sponsorilor, mai ales intr-o perioada in care veniturile din sport vor scadea, in general…

Deja stiti ca la masculin, Dinamo Bucuresti se inscrisese deja pentru wild-card, era si pe lista oficiala initiala, dar nu va spusesem cu cine va concura, cu sanse foarte mari, in primul rand din punct de vedere al echitatii sportive, mai ales ca in acest an a fost neinvinsa, pana la oprirea competitiei, fiind aleasa fara joc in dauna ei adversara din faza eliminatorie, PSG, mai bine cotata din alte puncte de vedere.

Iata situatia in Liga campionilor la handbal masculin:

– 10 formații au locurile asigurate: HC PPD Zagreb (Croația), Aalborg Handbold (Danemarca), Barcelona (Spania), PSG (Franța), THW Kiel, SG Flensburg-Handewitt (Germania), Veszprem (Ungaria), Vardar (Macedonia de Nord), PGE Vive Kielce (Polonia) și FC Porto (Portugalia).

– pentru celelalte 6 locuri candidează 14 echipe: Meshkov Brest (Belarus), Abanca Ademar Leon (Spania), Orlen Wisla Plock (Polonia), Dinamo București, Kadetten Schaffhausen (Elveția), Beșiktaș (Turcia), Elverum Handball (Norvegia), HBC Nantes (Franța), MOL-PICK Szeged (Ungaria), RK Celje Pivovarna Lasko (Slovenia), HC Eurofarm Pelister (Macedonia de Nord), GOG Handbold (Danemarca), Sporting Clube de Portugal (Portugalia) și HC Motor Zaporozhye (Ucraina).

Listele finale ale participantelor în viitoarele ediții ale Champions League vor fi anunțate pe 19 iunie, tragerea la sorți a grupelor fiind programată pe 1 iulie.