* Miercuri s-au tras la sorti semifinalele Cupei Romaniei, programate tur-retur, pe 24 iunie si 8 iulie, iar din urna au iesit perechile Dinamo-FCSB si Poli Iasi-Sepsi Sf. Gheorghe.

Interesant este ca aceasta a doua competitie ca importanta din fotbalul romanesc nu prea este bagata in seama de echipele noastre, de vreme ce din 4 echipe calificate in penultima faza, una singura, FCSB, este in primele 6, avand posibilitatea sa lupte pentru titlu, celelalte 3 luptandu-se la retrogradare, in play-out!

Iar chestiile alea cu “competitia KO”, “competitia surpriza” nu prea tin, pentru ca una este sa apara cate un rezultat neasteptat, iar cu totul altceva este ca 75 la suta din competitoare sa domine intrecerea.

Ma rog, poate, pe de alta parte, acesta este nivelul, neted, al campionatului nostru…. Cat priveste programul propriu-zis, acesta va fi batut in cuie de furnizorii principali de bani, adevaratii finantatori ai fotbalului nostru (pe langa casele de pariuri, sponsori aproape exclusivi ai Ligilor), adica televiziuni.

În conformitate cu decizia Comitetului Executiv din 27 mai 2020, până la finalul sezonului 2019-2020, echipele participante în Cupa României vor putea efectua 5 înlocuiri pe toată durata desfăşurării jocului. Pentru a nu fi afectată cursivitatea jocului, acestea vor fi realizate în cel mult trei momente de întrerupere a partidei.

În plus, cluburile participante în competiţie pot înscrie în raportul arbitrului un număr maxim de 20 de jucători, cu obligaţia ca 8 dintre aceştia să fie jucători formaţi la nivel naţional.

Meciurile din semifinalele Cupei României se vor disputa fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite intrate în vigoare de la 1 iunie prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Conform calendarului aprobat de FRF, finala Cupei României se va disputa la 22 iulie, locul de disputare urmând să fie stabilit ulterior.

* Dupa atatea discutii si atacuri gratuite in presa, de fapt online, aflam ca echipa feminina de handbal CSM Bucuresti nu s-a inscris pentru acordarea unui loc in editia viitoare a Ligii campionilor, unde tara noastra va fi reprezentata de SCM Rm. Valcea, lidera clasamentului in momentul inscrierii oficiale la EHF.

De altfel, FRH, aflata in aceeasi degringolada fara precedent in sportul nostru (nu a acordat titlu, nu se stie cum se va juca in sezonul viitor, tot ameninta cu programe inexistente) nu a catadicsit sa anunte chestia asta, aflata, indirect, prin parcurgerea listei publicate de forul european privind inscrierile. Am ajuns, cu o armata de angajati ai federatiei interne, sa deducem lucruri importante…

* În schimb, la masculin, Dinamo Bucureşti, care a încheiat în postura de lider, în momentul la care FR Handbal a suspendat competiţia din cauza pandemiei Covid-19, apare pe lista cluburilor care au cerut “upgrade” de la European Handball League la Liga Campionilor.

EHF va stabili cluburile care vor primi wild card până la 19 iunie.

* Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), aflat in mijlocul unui val emotional dupa manifestatiile din SUA, legate de uciderea unui cetatean de culoare de catre un politist) a tinut sa confirme ca, potrivit Cartei Olimpice, sunt interzise manifestatiile de protest la Jocurile Olimpice.

Reactia rapida a forului olimpic mondial, desi pare ca se refera la un eveniment indepartat, vine, cred eu, sa puna capat exagerarilor din acest moment, putin excitat, din lumea sportului, in special cel american, unde au aparut fel de fel de initiative de protest.

Cuprinsi cumva de emotia generala, potentata si de situatia sanitara, dar si de atmosfera negativa generala, americanii (si pe ici-pe colo si altii) au luat-o, zic eu, razna, ajungandu-se la desemnarea regretatului George Floyd drept “martir”, ceea ce pentru un personaj cu 5 condamnari penale cu inchisoare (ultima, in 2007, pentru jaf armat in casa unei femei singure, pe 5 ani) pare, totusi, cam mult, nu credeti?