Comitetul Internaţional Olimpic și organizatorii Jocurilor amânate de la Tokyo au convenit „să simplifice și să reducă complexitatea Jocurilor” în vederea organizării unui eveniment de succes la un cost redus în funcție de actuala pandemie globală. Ambele părți au identificat peste 200 de domenii, în care Jocurile ar putea fi simplificate.

În cadrul unei ședinței comune, Comitetul de organizare de la Tokyo al Jocurilor Olimpice și Paralimpice (TOCOG) și-a dat raportul către Comitetul executiv al CIO, după care o grupă de lucru comună formată de organizatorii CIO și Tokyo 2020 și-a materializat ideile în trei documente – despre poziționare, principii și o foaie de parcurs care detaliează un program propus până la Jocuri.

Directorul general al TOCOG, Muto Toshiro, a declarat: „Jocurile nu vor fi dominate de grandoare”, în timp ce președintele TOCOG, Mori Yoshiro, a menționat: „Olimpiada a oferit întotdeauna încurajare și speranță, dar atunci când vă gândiți la situația actuală la nivel mondial nu mai este cazul să exagerăm, trebuie să fim mai ponderaţi”.

Directorul executiv al Jocurilor Olimpice, Christophe Dubi, a oferit detalii suplimentare asupra unor domenii luate în considerare pentru simplificare, subliniind totodată că nucleul Jocurilor, care include sportivii, rămâne neschimbat.

„Ne uităm la nivelul serviciilor. Ce niveluri de servicii sunt absolut necesare față de cele pe care le putem simplifica. Puteți schimba o parcare într-un drop-off și face o diferență semnificativă în spațiul și în securitatea pe care trebuie să o aveți în jurul parcării. Ne uităm la cantități. Avem nevoie de tot spațiul? Avem nevoie de toate bunurile și serviciile? Jocurile anterioare am văzut că, uneori, supraplanificăm și consumăm exagerat.

Trebuie să ne ocupăm de activități care să ducă la cresterea nivelului de emoţie, pentru ca oamenii să se întoarcă și spună că acest lucru a fost remarcabil, cel mai bun moment al vieții lor. Să le simplificăm relaţia directă cu evenimentul: avem un set de evenimente de testare care nu au putut fi livrate din cauza crizei COVID-19. Avem nevoie de toate aceste evenimente de testare? Locurile de întâlnire, de asemenea, sunt unele în afara arenelor unde putem simplifica accesul?

PARIS 2024  În acelaşi timp, Consiliul Executiv al CIO a stabilit principii cheie în ceea ce privește evenimentele și cotele pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, inclusiv o reducere a cotei totale de sportivi la 10.500. Cifra ar include sportivi din discipline noi, a explicat Bach. “Deci vom avea la Paris mai puțini sportivi decât am avut, de exemplu, la Rio sau sunt prevăzuţi la Tokyo”, a spus el. Aproximativ 11.000 de sportivi trebuie să concureze la Tokyo, dar în Carta Olimpică, 10.500 sunt notați ca fiind maxim.

Paris 2024 este de așteptat să reflecte „aplicarea completă a agendei olimpice 2020 pentru prima dată” și să includă „noua fază a noii norme”, care a fost inițiată din cauza crizei coronavirusului. De asemenea, este o prioritate realizarea unei participări egale între femei și bărbați la Jocurile Olimpice, la nivel de eveniment și disciplină, dacă este posibil.

S-a discutat în Consiliul Executiv şi Raportul de investigații independent McLaren la  Federația Internațională de Haltere. “Ceea ce putem spune acum este că vom susține pe deplin noua conducere a Federației de haltere și a președintelui interimar în eforturile sale de a reforma guvernanța Federației și, de asemenea, în eforturile sale de a face sistemul anti-doping să fie pe deplin independent de Federație “, a spus Bach.

CIO a subliniat, de asemenea, că nu va acorda acreditare niciunui oficial IWF implicat în scandal în urma rezultatelor anchetei și un astfel de oficial nu va fi acceptat în cadrul ședințelor de pregătire pentru Tokyo 2020. Președintele Bach, care a declarat că CIO este „profund îngrijorat și șocat de raport” a adăugat: „În funcție de rezultatele constatărilor Comisiei de Supraveghere a IWF, ne rezervăm dreptul la măsuri de anvergură, inclusiv, dar fără a se limita la problema menţinerii halterelor în programul Jocurilor Olimpice.”

Alt punct de discuţie a fost alegerea de noi membri în CIO. Președintele World Athletics (noua denumire a IAAF), Sebastian Coe, este unul dintre cei cinci candidați care au fost propuși de Consiliul Executiv. Președintele Thomas Bach a declarat că Sebastian Coe s-a angajat să înlăture un conflict de interese care îl împiedicase anterior să se alăture organizației.

Printre cei cinci candidați, trei sunt femei, ceea ce ar crește numărul membrelor la 39 de persoane. Candidaţii sunt: prințesa Reema Bandar Al-Saud, ambasadoarea Arabiei Saudite în Statele Unite, fostul președinte croat Kolinda Grabar-Kitarović și membra  Consiliului de administrație Maria de la Caridad Colón Ruenes, din partea CO Cubanez. Al doilea bărbat de pe listă este președintele Comitetului Olimpic Național Mongol, Battushig Batbold.