Nu ştiu cum sunteţi dumneavoastră, dar eu unul m-am săturat să fiu supus unor informaţii mai mult sau mai puţin importante, relevante, sportul fiind prezent, în această perioadă, mai ales prin ştiri despre amânări, reprogramări, reajustări şi alte asemenea.

Aşa încât m-am gândit că ar cam fi timpul de poveşti, de amintiri, de începuturi, de inventatori, unii anonimi, alţii arhicunoscuţi, iar pentru acest serial în mai multe episoade am ales însemnări adunate acum 16 ani într-o cărticică (coperta ilustrează acest text), dedicat celor aflaţi la origini.

Iar agon, cuvântul care deschide fiecare capitol, reprezintă însăşi esenţa sportului (dar şi a democraţiei in general), fiind cuvântul din Grecia antică însemnând “competiţia loiala”, ceea ce a dus la spiritul agonistic, cel care a zămislit competiţia supremă – Jocurile Olimpice din sacra Poiană de la Olympia. Să începem, aşadar…

“Sportul – miracolul culturii umane – întrecere, bucurie, tristeţe, glorie, sănătate, bani, excese, distracţie, chin, afaceri imense sau cheltuiala aparent inutilă, vedete şi anonimi, pe scurt viaţa însăşi… 

Ei bine, tocmai despre pionierii acestei fantastice activităţi, despre cei care au imaginat şi concretizat diversele discipline sportive, marele public nu ştie mai nimic. Ici-colo, în lucrări superspecializate şi discrete (cursuri universitare, enciclopedii) câte o menţiune scurtă, în trecere, şi numai pentru un singur sport. în schimb, în covârşitoarea majoritate a cazurilor pe bună dreptate, nu suntem absurzi cu dragostea noastră pentru sport, se ştie la nivel universal cine a inventat becul, telefonul, televiziunea, cine a descoperit insulina ori cine ştie ce teorie sau teoremă, ba şi creatorii pixului cu bilă (cu pastă), ai savarinei, sutienului sau cubului cu laturi colorate. Sunt chiar celebri.

Doar vizionarii ce au creat marile sporturi, care adună în arene, pe şosele, pe luciul apei, ca practicanţi sau spectatori, miliarde de oameni nu-i ştie nimeni.

Aşa încât ne-am propus să adunăm în aceste, doar, câteva pagini autorii – individuali sau colectivi – ai miracolului contemporan al culturii umane, sportul – întrecere, bucurie, tristeţe, glorie, sănătate, bani, excese, distracţie, chin, afaceri imense sau cheltuială aparent Inutilă, vedete şi anonimi, pe scurt viaţa însăşi, în expresia ei când pură, cel mai adesea, când gri, când, rar, din fericire, neagră, adică adevărată, care merită trăită.

Să facem, deci, cunoştinţă din păcate prea pe scurt, cu creatorii acestui fenomen adevărat. Nu veţi găsi, totuşi, în cele circa 20 de episoade, unele discipline care se trag direct din îndeletniciri umane legate ombilical de viaţa de zi cu zi sau de confruntări de altă natură (schi, de pildă, sau tir ori scrimă), dar aceasta nu înseamnă că le preţuim mai puţin, ci că, pur şi simplu, nu ai cum găsi “strămoşi” ai primilor practicanţi…