Andrew Cuomo, guvernatorul New York, a comunicat acordul pentru desfasurarea ultimului turneu de tenis de Mare Slem al anului, US Open, in perioada 31 august-13 septembrie, adresa fiind transmisa oficial Federatiei americane de specialitate, USTA, organizatoarea evenimentului.

“USTA va lua toate precautiile extraordinare pentru protejarea jucatorilor si personalului, inclusiv efectuarea unor teste solide, si curatenia suplimentara a incintelor, un spatiu rezervat vestiarelor suplimentare, locuri de cazare si transport special”, a precizat Cuomo.

Evident, USTA “a salutat ridicarea suspansului si a primit cu bucurie” vestea. “Suntem incredibil de emotionati de anuntul guvernatorului Cuomo si al statului New York de a autoriza US OPen si Masters 1000 de la Cincinnati la Billie-Jean King National Tennis Center.

Este o responsabilitate imensa sa organizezi asemenea evenimente in aceasta perioada, cand vom putea oferi suporterilor din lumea intreaga posibilitatea de a revedea cei mai buni jucatori din lume luptand pentru titlul la US Open”, a declarat Mikie Dowse, director executiv al USTA, care a precizat si ca Masters 1000 de la Cincinnati va fi relocalizat la New York, ca o avanpremiera la US Open, ceea ce va duce la un scenariu cu turneul de Mare Slem fara tablou de calificari.

* Campionul mondial la 100 m Christian Coleman a absentat de la inca un control antidoping, pe 9 decembrie 2019, al treilea astfel de incident, omitand comunicarea locului in care se afla, astfel ca a fost suspendat provizoriu.

Initial el fusese iertat de Agentia americana antidoping (Usada), desi se publicase notificarea oficiala a testelor neefectuate, din cauza faptului ca nu putea fi gasit la locul comunicat, pe 6 iunie 2018, 16 ianuarie 2019 si 26 aprilie 2019. Or, la a 4-a, practic, incalcare a procedurii suspendarea poate merge pana la 2 ani

* Cu o pofta nemaipomenita de pregatire dupa atata absenta, canotorii romani sunt dornici nu numai sa fie gata pentru JO de la Tokyo, amanate pentru anul viitor, unde au cel mai puternic lot romanesc ca numar de sportivi deja cu biletele in buzunar, dar vor sa cucereasca si cat mai multe medalii la CE, de seniori, Under-23 si juniori de anul acesta, a subliniat presedinta federatiei, Elisabeta Lipa.

“Chiar dacă multe competiţii importante s-au anulat anul acesta în contextul pandemiei de COVID-19, avem totuşi în faţa noastră trei Campionate Europene la diferite categorii, programate pentru toamna acestui an. Avem, aşadar, obiective mari şi în acest an.

Sportivii se antrenează acum în mod normal, respectând însă un protocol strict de siguranţă. Ne propunem rezultate remarcabile la Campionatele Europene. Canotorii noştri muncesc din greu pentru a aduce acasă medalii care să îi facă mândri pe români”.

Cele trei competiţii majore de canotaj programate în acest an sunt: Campionatele Europene Under-23 de la Duisburg, Germania (5-6 septembrie), Campionatele Europene de juniori de la Belgrad, Serbia (26-27 septembrie) şi Campionatele Europene de seniori de la Poznan, Polonia (9-11 octombrie).

* Liga Naţională de baschet masculin va avea o singură grupă valorică din sezonul 2020-2021, indiferent de numărul de echipe înscrise în campionat, a decis, luni, Comisia de Competiţii a Federaţiei Române de Baschet, potrivit site-ului clubului CSM CSU Oradea.

Toate echipele se vor confrunta între ele în dublă manşă pe parcursul sezonului regulat, data limită pentru înscrierea în sezonul 2020/21 fiind 15 iulie. Primele opt clasate la încheierea sezonului regulat se vor califica în play-off, care se va juca după sistemul cel mai bun din cinci partide, în trei faze (sferturi de finală, semifinale, finala). Liga Naţională se va încheia cel târziu la data de 12 iunie 2021.

Sezonul competiţional ar urma să demareze pe 3 octombrie, cu meciurile din prima fază a Cupei României, iar o săptămână mai târziu se va desfăşura prima etapă a Ligii Naţionale.

Cupa României se va juca în dublă manşă, în sistem eliminatoriu. Numărul fazelor se va stabili în funcţie de echipele participante, turneul Final Four urmând să aibă loc în luna februarie 2021.

S-a stabilit că echipele pot avea cel mult şase jucători străini înscrişi pe foaia de arbitraj la meciurile din Cupa României şi Liga Naţională. În cupă este obligatorie utilizarea a cel puţin doi jucători români în permanenţă, dar unul trebuie să fie născut după 1 ianuarie 1998 (jucător autohton U23).

FRB a decis, luna trecută, să anuleze sezonul 2019-2020 din cauza pandemiei de coronavirus şi să nu acorde titlurile de campioane naţionale.