* Comitetul Executiv al Federatiei europene de handbal a decis in privinta wild-card-urilor pentru Liga campionilor de anul viitor, alegand in competitia feminina si a doua echipa romaneasca, adica pe CSM Bucuresti, in timp ce la masculin nu vom avea niciuna, cererea facuta de Dinamo Bucuresti nefiind onorata.

Asadar, daca ne uitam bine, EHF merge in continuare pe ideea de palmares, un fel de coeficient gen UEFA, alegand drept criteriu performantele trecuta in Liga, si mai putin o gandire de ordin etic, desi te-ai fi asteptat ca aceasta sa fie dominanta, in conditiile actuale (ne amintim, Dinamo a fost eliminata fara infrangere in grupe si fara sa joace cu PSG in play-off), adica fix in momentul cand, fara vina, sportul a fost lovit zdravan.

De aici eu unul inteleg ca probabil actualii conducatori ai sportului, pe toate planurile, intern si international, inca nu-si dau seama ce i-a lovit, incercand sa gandeasca tot in vechile tipare. Ma rog, poate ei au dreptate…

Oricum, CSM are, la randul ei, argumente solide, dincolo de faptul ca din 16 echipe Romania va avea 2 campioane in Liga campionilor (pe langa detinatoarea titlului si lidera din momentul inscrierii, SCM Rm. Valcea), anume ca oprindu-se campionatul brusc, dar si cu o restanta fata de valcence, cu care erau la egalitate, a simtit, pe buna dreptate, o frustrare.

Alinata, iata, de alegerea printre cele 16 participante, wild-carduri fiind acordate pentru 7 formatii – CSM Bucureşti, FTC-Rail Cargo Hungaria (Ungaria), Brest Bretagne Handball (Franţa), ŢSKA Moscova (Rusia), RK Krim Mercator Ljubljana (Slovenia), Podravka Vegeta Koprivnica (Croaţia) si SG BBM Bietigheim (Germania).

Acestea se alatura celor 9 deja inscrise, adica Team Esbjerg, Odense Handbold (ambele din Danemarca), Gyori Audi ETO KC (Ungaria), Metz Handball (Franţa), Borussia Dortmund (Germania), Buducnost Podgorica (Muntenegru), Vipers Kristiansand (Norvegia), SCM Râmnicu Vâlcea si Rostov pe Don (Rusia).

Este lesne de observat ca din cele 16 formatii din Liga camionilor cate 2 sunt din Romania, Ungaria, Franta si Rusia, asta insemnand ca din cele 50 de tari europene avem calificate (in 2 grupe de cate 8 intr-o prima faza, sezonul incepand pe 12/13 septembrie, tragerea la sorti – 1 iulie, la Viena) doar 12! Adica, mai putin de un sfert.

O fi bine, o fi rau? Mai ales ca, daca ne uitam mai atent, exista un fond de vreo 100 de jucatoare care se tot invart pe la aceleasi echipe…

* In schimb, campioana si lidera detasata, de data aceasta, la masculin, Dinamo Bucuresti, nu a fost admisa intre cele 16 fericite (felicitari clubului pentru modul fair-play cu care a primit vestea, intrati pe FB pe Dinamo handbal si veti vedea), Dinamo Bucureşti şi Orlen Wisla Plock (Polonia) fiind desemnate ca rezerve în cazul în care echipele înscrise nu vor putea participa din cauza dificultăţilor create de pandemia de coronavirus.

Sezonul debuteaza, dupa acelasi sistem ca la fete, pe 16/17 septembrie cu 6 foste campioane, Barcelona (8 titluri), Kiel (3), Vardar Skopje (2), Flensburg, Celje şi Kielce.

Zece campioane naţionale au primit bilete pentru ediţia următoare: HC PPD Zagreb (Croaţia), Aalborg Handbold (Danemarca), Barça (Spania), Paris Saint-Germain HB (Franţa), THW Kiel, SG Flensburg-Handewitt (ambele din Germania), Telekom Veszprem (Ungaria), Vardar 1961 Skopje (Macedonia de Nord), PGE VIVE Kielce (Polonia) si FC Porto Sofarma (Portugalia), plus HC Meşkov Brest (Belarus), HBC Nantes (Franţa), MOL-Pick Szeged (Ungaria), Elverum Handball (Norvegia), RK Celje Pivovarna Lasko (Slovenia) si HC Motor Zaporoje (Ucraina).

* Nici nu se uscase cerneala pe contractul prin care FC Harmannstadt semnase cu noul antrenor, spaniolul Ruben Albes (35 ani), dupa o ciudata demitere a precedesorului, Vasile Miriuta, taman cand obtinuse un punct mare in deplasare, ca gruparea sibiana a primit un ciocan in moalele capului.

Adica nu a primit licenta pentru sezonul viitor al Ligii 1, din cauza datoriilor neaachitate fata de Bruno Chalkiadakis, fotbalistul care a evoluat în Liga 1 în perioada iulie 2018 – ianuarie 2019.

Hermannstadt nu este de acord cu decizia și se va adresa Comisiei de Apel, alti bani, alta distractie…