Poate ca aceasta veritabila sfidare adusa de sarbul Novak Djokovic, depistat pozitiv la Covid-19 la prosteala numita Adria Tour, serie, de fapt, de turnee demonstrative in Serbia (Belgrad) si Croatia (Zadar) ajuta, totusi, ca lumea sa inteleaga ca nu e de luat in deradere actuala situatie, intr-un moment in care inconstienta unor bagatori proprii in seama tagaduiau existenta insasi a pericolului.

Pe scurt, inconstienta inexplicabila a numarului 1 mondial, a dus la imbolnavirea accelerata a lui, a sotiei Jelena, a altor jucatori (Dimitrov, Troicki, plus sotia insarcinata, Coric), a altor membri ai echipelor tehnice, aglomerand 2 zile spitalul din Zadar, unde urma sa se dispute, duminica, finala susanelei, oprita la timp!

Sincer, nu stiu ce a fost in mintea creata a lui Djokovic (care a luat avionul personal de la Zadar, facandu-si testele la Belgrad, dupa cum declara fratele lui, foto), nerabdarea fara sens, conform declaratiei sale (“am decis sa organizam acest turneu intr-un moment in care virulenta virusului a scazut… Imi pare extrem de rau ca turneul a lovit atat de dur”), ca si cum se substituia medicilor, specialistilor epidemiologi, il presau ratele la frigider, avea mare nevoie de bani, ce musca l-a piscat, cum spun francezii?

Acum nu a facut decat sa puna in carantina-izolare colegi si alti oameni pentru 14 zile, acestia urmand, probabil, sa rateze reintrarea, mai ales ca, in inconstienta lui, Djokovic a pus in pericol sute, poate mii de oameni, turneele fiind cu spectatori.

Dupa o perioada de inexplicabila asteptare, de lipsa de reflex, ATP a dat, astazi, un comunicat oficial, dar tot in coada de peste, cum ca “doreste deplina si rapida vindecare jucatorilor si membrilor staff-urilor, reiterand respectarea stricta a distantatii sociale, pentru sanatatea si siguranta tuturor”.

Oare prudenta Asociatiei tenismenilor profesionisti, care nu a condamnat graba inconstienta a sarbului se datoreaza faptului ca acesta este presedintele Consiliului jucatorilor?

Nu stiu, ceea ce este cert este ca un jucator ca australianul Nick Kyrgios îl pune la zid pe Djokovic după cazurile de COVID-19 de la turneul sârbului, declarand fara echivoc: „O decizie idioată, Novak! Uite ce s-a întâmplat”

Jucator cu iesiri adesea neasteptate, australianul da dovada de gandire temeinica, iata: “A fost o decizie idioată ca acest turneu să continue. Recuperare uşoară, băieţi, dar iată ce se întâmplâ când nu se respectă protocolul. Nu este o glumă. Tenis cu spectatori în tribune, fără distanțare socială…”, a spus Nick, nr. 40 mondial, 25 de ani, pentru BBC.

Acestea au fost primele invataminte. Pana, mi-e teama, ca alt “indrumator” cu mintile ratacite o va lua razna. In loc sa profitam de multiplele posibilitati date de progresul stiintific si de oportunitati inventam “revelatii”, ca in Evul Mediu, iar faptul ca acum putem afla adevaratele dimensiuni ale unui pericol nu pare sa miste din amorteala creierii chititi pe propriile interese. Uitati-va si la politicienii nostri si la “influencers-ii” de doi lei de la Romanica…