Pe 14 martie 2020 se disputa, cine ar fi banuit, ultima cursa de elita a sezonului ciclist de sosea, cu victoria finala in Paris-Nisa a germanului Max Schachmann (Bora-hansgrohe), primul succes al acestuia in marile curse, totul oprindu-se ca intr-un joc absurd, de-a statuile, din copilarie, din cauza pandemiei de coronavirus.

In acel moment, printre cursele de bun nivel, dar doar atat, se afla in calendar si Vuelta a Burgos, tot o cursa cu coeficient 2 World Tour, dar, inghesuita intre Turul Frantei si cel al Spaniei, nu prea avea mari sperante la un pluton de soi. Ei bine, iata ca datele, sfarsitul lunii iulie, au ajutat de data aceasta cursa din Tara Bascilor, care devine prima mare atractie a reluarii sezonului UCI la cel mai inalt nivel.

Mai intai, insa, iata datele si etapele editiei 2020, pentru a vedea despre ce vorbim, dupa care sa vedem cine s-ar inghesui sa ia startul la aceasta cursa, cu o foame de concurs si de victorie fara margini:

28 iulie, etapa 1: Catedral de Burgos – Mirador del Castillo (157 km)
29 iulie, etapa a 2-a: Castrojeriz – Villadiego (168 km)
30 iulie, etapa a 3-a: Sargentes de la Lora – Picón Blanco (150 km)
31 iulie, etapa a 4-a: Gumiel de Izán – Roa de Duero (164 km)
1 august, etapa a 5-a: Covarrubias – Lagunas de Neila (158 km)

Cum spuneam, in acest moment, spre deosebire de alti ani, Turul Burgos devine un start perfect pentru restul sezonului, ajungand o atractie, astfel ca, desi nu aveau in programul initial cursa prevazuta, acum cateva vedete incontestabile au si confirmat Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step), Mikel Landa, Wout Poels (Bahrain Merida), Enric Mas, Marc Soler, Alejandro Valverde (Movistar) si actualul campion mondial Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Confratele spaniol Maritza Cardenas a luat legatura cu organizatorii cursei, dar i s-a spus ca exista prudenta in privinta altor inscrieri, amanand un raspuns ferm pana cu o saptamana inaintea startului. Oricum, traseul este perfect pus la punct, productia de televiziune va fi perfecta, subliniaza organizatorii, punandu-se la punct ultimele detalii privind asigurarea sanitara dincolo de orice risc.

In cei 40 de ani ai Turului provinciei Burgos in palmares si-au trecut numele tenori ai soselei, cum se spune, iar doar o mica insiruire este mai mult decat semnificativa: Pedro Delgado, Marino Lejarreta, Tony Rominger, Laurent Jalabert, Abraham Olano, Alex Zulle, Alejandro Valverde, Samuel Sánchez, Joaquim Rodríguez, Nairo Quintana, Alberto Contador, Mikel Landa… Ei bine, inchipuiti-va ca anul acesta va fi cel mai tare pluton care a alergat vreodata aici!