Jean Castex, “ministrul Jocurilor” delegat, pana acum, ca delegat interministerial pentru organizarea competitiei supreme pe langa primul ministru, a fost numit vineri chiar prim-ministru al Frantei de catre presedintele Republicii, in locul lui Edouard Philippe, demisionar.

Iata twitter-ul care a transmis lumii intregi stirea, difuzata, in captura pe care o am eu, de L’Equipe.

Gouvernement
@gouvernementFR
.@JeanCASTEX est nommé #PremierMinistre par le Président de la République @EmmanuelMacron

Aceasta numire vine la mai putin de o luna de cand, pe 8 iunie, Castex a preluat postul de delegat interministerial pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice, numit, in limbajul colocvial, “Ministrul Jocurilor”, iar acum devine clar ca acele calitati de organizator care l-au recomandat pentru functia din sport sunt suficiente de a conduce inclusiv guvernul Frantei, una dintre marile tari ale lumii.

El ii succede lui Edouard Philippe, fostul prim-ministru ales, cu doar 2 zile in urma, primar al orasului Le Havre, dar nu aceasta a fost cauza, pentru ca in Franta sunt permise ambele functii, si locala, si guvernamentala, ci nevoia unei schimbari in politica actuala.

Or, iata, presedintele Macron a considerat ca omul cel mai potrivit sa fie sef la Palatul Matignon, de fapt, remarca prestigiosul ziar citat Jean Castex nu a avut multi pasi de facut pentru a strabate distanta pana la sediul guverrnului, pentru a intra in cladirea Cassini, din arondismentul VII din Paris, unde era cazat grupul interministerial insarcinat cu Jocurile, se afla chiar la marginea Gradinii Matignon.

Avem de a face, asa cum va spuneam ca este posibil, in persoana lui Jean Castex cu un primar, reales tot acum cateva mai multe luni, al orasului Prades (Pyrénées Orientales), unde fusese votat din primul tur al localelor, cu 75,7 % din voturi. Are 54 de ani, ocupandu-se, prin Agentia Nationala a Sportului, de unde a demisionat in aprilie, de sportul pentru toti!

Nominalizarea lui Jean Castex nu este, apreciaza comentatorii, o veste rea pentru cei implicati in organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice din 2024, ci, dimpotriva, este salutata capacitatea unui om de sport de a face sa avanseze inclusiv dosarele competitiilor, punand capat oricaror discutii legate de acestea.