Ministrul sportului din Franta din guvernul demisionar Philippe, romanca de origine Roxana Maracineanu, a fost pastrata si de noul prim-ministru, Jean Castex, la acest portofoliu, dovada a unei confirmari a valorii manageriale a primei campioane mondiale de inot pentru Franta…

Mai mult decat atat, Roxana Maracineanu (care, in paranteza fie spus, ca nu apucasem, a anuntat ca la Roland Garros 2020 vor putea asista si spectatori, in conditii speciale) are, in plus, statutul de ministru delegat pe langa Jean-Michel Blanquer, noul ministru al educatiei.

Mi se pare un moment de mandrie pentru noi, mai ales ca, iata, nasc si in Romania oameni, desi ceea ce se intampla acum in spatiul public, cu un Parlament, un CCR si o avocata a poporului anti-popor ne tuflise de tot! Pe mine unul, ma punea rau pe ganduri, pentru ca este greu de priceput ce vor oamenii astia, de la Bucuresti…

Intr-un tweet Roxana Maracineanu ii multumeste, inca de sambata, fostului prim-ministru Edouard Philippe, la demisie, proba de educatie si bun simt, iar astazi, cu cam 2 ore in urma a confirmat si actuala desemnare.

De altfel, doamna ministru nu a avut prea mult de asteptat, vicecampioana olimpica la 200 m spate din 2000, de la Sydney (campioana a a fost, va amintiti, tot o romanca, dar cetatean cu acte in regula, Diana Mocanu) fiind anuntata de Jean Castex de noile sale functii, in deplin exercitiu la sport si delegata la Ministerul Educatiei Nationale.

Iar ca totul sa devina perfect logic, Jean Castex fusese numit presedinte al Agentiei Nationale a Sportului (ANS), adica la Sportul pentru Toti, chiar de Roxana Maracineanu, precum si ministru delegat pentru JO-2024 inca din 24 aprilie 2019.

Bilantul Roxanei Maracineanu este considerat si de exigenta presa franceza pozitiv, mai ales ca a avut destula hotarare sa reprogrameze simbolurile sportive ale Frantei, Turul ciclist si Roland Garros, iar acum tocmai ce a depus o noua lege a sportului, proiect considerat destul de bun pentru a i se da posibiliatea sa-l promoveze, iata.

Evident, alegerea are o alta dimensiune daca tinem seama de situatia in care se afla acum sportul, in lume si, implicit in Franta. Iar postul de la Educatie are, din primele informatii, o tinta favorita pentru doamna ministru – scriitorii, incurajarea culturii scrise… Felicitari!