* Spadasina Ana Maria Popescu a caștigat pentru a patra oară în carieră Cupa Mondială, locul 1 fiind cucerit la distanta mare de urmatoarele clasate: 176 puncte, fata de 157 brazilianca Nathalie Moellhausen si 149 puncte chinezoaica Sun Yiven.

Am dat aceste cifre nu numai pentru ca ele consemneaza recordul de 4 succese finale in Cupa Mondiala al romancei, ci si pentru ca este vorba de un succes deloc conjunctural, trofeul fiind acordat de Federatia internationala de scrima dupa ce s-a decis oprirea concursurilor de anul acesta.

Sincer, nu stiu exact cum vor fi desemnate calificatele la Jocurile Olimpide de la Tokyo, dar in aceste conditii mi se pare dincolo de indoiala faptul ca Ana Maria, campioana olimpica pe echipe la precedenta editie, de la Rio de Janeiro, are in buzunar biletul de Japonia pentru anul viitor. De altfel, FIE a anntat ca editia urmatoare a Campionatului mondial de seniori din 2021 a fost amanat pentru 2022, la Cairo, deci nu vad cum s-ar mai putea acorda locuri pentru JO tokyote!

Ar mai fi 4 concursuri de Cupe Mondiale cu puncte de calificare in 2021, daca se vor putea organiza, si un Grand Prix, dar cred ca putem face de acum socoteli pentru lotul olimpic viitor, pentru ca actualele ierarhii sunt inghetate la nivelul lui martie 2020. Punctele obținute în acest ranking paralel vor fi integrate în rankingul competițiilor pentru seniori după Jocurile Olimpice, precizeaza intr-un comunicat federatia mondiala.

* Campionul mondial de Formula 1, pilotul britanic Lewis Hamilton (Mercedes) a câştigat Marele Premiu al Stiriei, desfăşurat duminică pe circuitul Red Bull Ring din Spielberg (Austria), obţinând prima sa victorie în ediţia 2020 a CM, a 85-a din cariera, dupa ce sambata reusise al 89-lea pole-position.

Pe locul secund al doilea pilot al Mercedes, castigatorul de saptamana trecuta din Austria, finlandezul Valtteri Bottas, in timp ce ultima treapta a podiumului a fost ocupata de olandezul Max Verstappen, de la echipa care da numele circuitului din padurea de la Spielberg, Red Bull.

Pentru vechii iubitori ai acestei competitii de referinta a sportului mondial, insa, evenimentul cel mai pregnant al zilei a fost abandonul ambelor monoplasuri Ferrari, primul fiind al lui Sebastian Vettel, care nu a incheiat nici macar un tur de circuit, lovindu-l pe coechipierul Charles Leclerc, monegascul fiind si el obligat sa traga la standuri definitiv destul de rapid.

E clar ca formatia de referinta a Formulei 1 a strabatut prost aceasta lunga perioada de pauza, atat din punct de vedere tehnic, cat si uman, cu o lupta surda intre coechipieri…

Cea de-a treia etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 va avea loc peste o săptămână, pe circuitul Hungaroring de lângă Budapesta, Marele Premiu al Ungariei, care va fi, practic, interzis suporterilor din Romania, anuntati chiar duminica de piedicile la intrarea in tara vecina. Pacat, era GP-ul cel mai lesne de vazut pentru iubitorii F1 de la noi…