* Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a aprobat sisteme noi de calificare în toate sporturile pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate pentru 2021, cu ”ajustări importante” în atletism, ciclism, haltere, baschet şi judo, în timp ce turneul olimpic de fotbal va permite prezenţa jucătorilor Under 24, în loc de Under 23.

Conform CIO, calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor finaliza pe 29 iunie 2021, iar înscrierea sportivilor se va face până la data de 5 iulie. JO 2020 vor debuta pe 23 iulie. Sporturile care au încheiat complet calificările sunt ciclismul (şosea/pistă), hipismul, hocheiul şi softball-ul. Nominalizarea sportivilor calificaţi va fi făcută de fiecare ţară în parte.

Disciplinele care vor continua procesele de calificare, exact cum au fost prevăzute iniţial, cu excepţia prelungirii datelor, sunt tir cu arcul, nataţie (înot sincron, sărituri, polo), baseball, baschet 3×3, kaiac-canoe, scrimă, fotbal, golf, gimnastică, handbal, karate, iachting, pentatlon modern, rugby, surf, tenis, tenis de masă, triatlon, tir, escaladă.

Ajustări minore în procesele de calificare, cum ar fi prelungirea competiţiilor de calificare sau modul de adjudecare al locurilor libere, vor avea loc la canotaj, înot, skateboarding, taekwondo şi lupte. Modificări mai importante sunt aşteptate în atletism, ciclism BMX şi montan, haltere, baschet şi judo.

* FIFA a anunțat programul CM-2022 din Qatar, calendarul competiţiilor de calificare va fi stabilit de federaţiile internaţionale atunci când criza sanitară o va permite.

Remarcabil este ca suporterii vor avea ocazia fără precedent de a urmări la televizor şi patru meciuri pe zi, răspândite într-un interval de 11 ore, în faza grupelor Cupei Mondiale 2022 din Qatar, iar datorită distanţelor relativ scurte dintre arenele din jurul oraşului Doha, fanii au posibilitatea de a viziona mai multe meciuri pe zi la turneul final de 32 echipe.

Primul meci ale zilei începe de la ora locală 13:00 (aceeaşi oră în România), în timp ce jocul patru este programat de la ora 22:00 şi se va încheia cu puţin timp înainte de miezul nopţii.

Meciul de deschidere al Cupei Mondiale 2022 va avea loc pe 21 noiembrie, pe stadionul Al Bayt, cu o capacitate de 60.000 locuri. Finala competiţiei este programată în data de 18 decembrie şi se va juca pe Lusail Stadium, care ca şi Al Bayt va găzdui şi câte un meci din semifinale. FIFA va aştepta până la tragerea la sorţi, plănuită pentru martie sau aprilie 2022, înainte de a stabili programul exact al meciurilor, cu date şi arenele gazdă. 

Turneul final a fost mutat din perioada obişnuită iunie-iulie, din cauza căldurii excesive şi va fi primul care se va desfăşura în mijlocul sezonului european.

* Echipa de ciclism Alpecin-Fenix, care il are lider pe dublul campion mondial de ciclocros Mathieu van der Poel, a anuntat ca nu va mai participa la Turul Sibiului, din aceasta luna.

“Aceasta implică măsuri suplimentare pentru călătorie, iar după întoarcere este puternic recomandată o carantină de 14 zile . Staff-ul nostru medical estimează că participarea noastră la Turul Sibiului este responsabilă faţă de ciclişti, de membrii staff-ului şi de public. În consecinţă, vom relua competiţia pe 1 august cu Strade Bianche”, cursa pe care o castigase anul trecut van der Poel..