* Prima cursa ciclista oficiala a sezonului debuteaza joi, editia a 10-a a Turului Sibiului pregatindu-se de startul prologului, din centrul vechi, urmat de 5 etape, intre care si cea “regina”, cu sosire la Balea Lac.

Intrucat site-ul competitiei este unul nesigur si neactualizat credibil, ma marginesc aici la ceea ce se stie deja de multa vreme, anume la etapele programate si elemente de istorie ferma:

După prologul programat pe 2 iulie în centrul vechi al Sibiului, prima etapă (Sibiu – Gura Râului – Cisnădie – Tălmaciu – Avrig – Cârţa – Agnita – Sibiu) va conduce plutonul pe un traseu valonat, cu finiş pe teren plat. Greul va începe odată cu etapa a doua (Sibiu – Sălişte – Dobârca – Cristian – Cisnădie – Cârţişoara – Bâlea Lac), care va creiona deja un profil al câştigătorului Turului în persoana celui care trece primul linia de sosire la Bâlea Lac (2.034 m altitudine).

Etapa de Bâlea, mai mereu decisiva, cum spuneam, se va desfăşura sâmbătă, dând ocazia publicului să vină să-şi încurajeze favoriţii pe traseu. Noutatea acestei ediţii este contratimpul individual în urcare la Păltiniş (1.450 m altitudine), care are loc duminică. Ultima etapă este un circuit în jurul Sibiului (Sibiu – Cisnădie – Poplaca – Sălişte – Cristian – Sibiu) care asigură finalul clasic al Turului, cu finişul în Piaţa Mare.

Ultimii trei câştigători ai cursei sunt reprezentanţi ai echipei Androni Giocattoli, columbienii Egan Arley Bernal Gomez (2017) şi Ivan Ramiro Sosa Cuervo (2018) şi costaricanul Kevin Manuel Rivera Serrano (2019).

* Tot joi marcam un an pana la debutul Jocurlor Olimpice de la Tokyo, prilej pentru Yoshiro Mori, preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice 2020, de a declara într-un interviu pentru agenţia Kyodo că nu se poate împăca cu ideea desfăşurării întrecerilor olimpice în arene goale, fără spectatori, transmite Reuters.

Jocurile Olimpice 2020 ar fi trebuit să debuteze vineri la Tokyo, dar pandemia de coronavirus a forţat Comitetul Internaţional Olimpic şi Guvernul Japoniei să ia o decizie fără precedent, de a amâna evenimentul olimpic pentru 2021.

CIO şi organizatorii niponi analizează mai multe scenarii, în funcţie de condiţiile sanitare cu care se va confrunta lumea în 2021. Preşedintele CIO, Thomas Bach, a declarat săptămâna trecută că limitarea numărului de spectatori în arenele olimpice ar putea fi una din opţiuni.

Mori, fost premier al Japoniei, speră că un asemenea scenariu va fi evitat: ”Nu trebuie să-i facem pe spectatori să treacă prin momente grele. Evenimentele sportive ajută la o empatie a întregii ţări”, a declarat Mori.

Oficialul nipon a opinat că remarcile lui Thomas Bach se referă probabil la cel mai rău scenariu posibil.

Organizatorii JO 2020 se vor reuni cu reprezentanţii guvernului japonez şi ai celui al capitalei Tokyo în luna septembrie pentru a analiza diverse scenarii de desfăşurare a Jocurilor Olimpice.

Jocurile Olimpice de la Tokyo trebuiau să aibă loc anul acesta, între 24 iulie şi 9 august, dar au fost reprogramate pentru perioada 23 iulie – 8 august 2021.

* La Dinamo s-a ajuns la 19 imbolnaviri cu Covid-19, la CFR s-a trecut de 10 afectati, in frunte cu antrenorul Dan Petrescu, element esential si in contact cu toti jucatorii, evident, sunt deja aproape 10 meciuri amanate sau amenintate cu o asemenea masura, astfel ca Gsp s-a gandit sa dea publicitatii o informatie din sursa proprie. Eu nu fac altceva decat sa reproduc textul, in esenta:

Din cauza epidemiei de Covid-19 din Liga 1, LPF caută soluţii pentru încheierea campionatului. Tot mai multe echipe din România sunt de acord să se oprească sezonul după ce numărul cazurilor de infectaţi cu noul coronavirus din campionatul României a explodat.

Dinamo şi CFR Cluj sunt focare de Covid-19 în Liga 1: la Dinamo sunt 19 cazuri, iar la CFR sunt 10, printre care şi antrenorul Dan Petrescu.

Soluţia propusă de Ligă, conform gsp, este adoptarea unui clasament care să se bazeze pe media punctelor câştigate de fiecare echipă pe meci. Astfel, s-ar produce foarte multe schimbări în ierarhia din Liga 1.

Craiova ar pierde titlul în faţa lui CFR, FCSB ar prinde un loc de cupe europene, Dinamo ar scăpa de retrogradare, Chindia şi Poli Iaşi ar retrograda direct, iar Voluntari ar merge la baraj.

LPF a convocat adunare generală pe 30 iulie unde se va discuta şi despre posibilitatea îngheţării sezonului.

Clasamentul după procentul punctelor câştigate:
Play-off
1. CFR 2 puncte / meci
2. Craiova 1,97 p/m
3. Astra 1,58 p/m
4. FCSB 1,51 p/m
5. FC Botoşani 1,5 p/m
6. Gaz Metan 1,35 p/m
Play-out
1. Viitorul 1,63 puncte / meci
2. Sepsi 1,22 p/m
3. Dinamo 1,15 p/m
4. Hermannstadt 1,14 p/m
5. Clinceni 1,11 p/m
6. FC Voluntari 1,05 p/m
7. Poli Iaşi 0,94 p/m
8. Chindia 0,85 p/m

* Oricum, am spus-o deja de mi s-a acrit: la conditiile din fotbalul nostru a fost un curaj nebun sa raspunzi afirmativ la ultimatumul detinatorului drepturilor tv, mai ales ca, din cate se stie, nu a virat niciun ban inca. Si cu banii luati, cum ar veni… Daca va uitati atent, si din punct de vedere sportiv, al rezultatelor, s-a jucat degeaba!

SA NU UITAM: PE 3 AUGUST, ADICA IN 10 ZILE, TREBUIE SA ANUNTAM PARTICIPANTELE LA CUPELE EUROPENE, CA UEFA NU STA DUPA O LPF FARA CAP!