Intr-un interviu acordat publicatiei britanice Financial Times, Toshiro Muto, preseedintele executiv al Comitetului de organizare a JO Tokyo 2020 (din… 2021) a declarat clar: JO de la Tokyo, din 23 iulie-8 august 2021 se vor disputa sigur, cu sau fara coronavirus, dar in conditii de perfecta siguranta.

Ca sa nu mai existe dubii si zvonuri contradictorii, oficialul nipon a spus ca ultimele studii arata ca anul viitor cazurile de infectari vor fi mai putine semnificativ, rata de imbolnaviri va fi mai mica si ca lucrul cel mai important este sa organizeze JO in conditiile in care oamenii trebuie sa convietuiasca in prezenta Covid-19.

Din respect pentru victimele de pana acum si, din nefericire, cele ce vor mai fi, se spera din ce in ce mai putine, JO Tokyo 2020 vor avea mai putin fast, vor fi simple, relevand in special esenta inspirationala a competitiei.

Semnalul dat de Toshiro Muto este un imbold extraordinar pentru sportivii olimpici, atat pentru cei calificati (59 din Romania, dar pe cale de a trece de 100, sunt sigur…), cat si pentru cei ce vor lupta ca sa ajunga la marea intrecere.

In acelasi sens este si cealalta informatie importanta venita, de data aceasta, dinspre Comitetul International Olimpic, presedintele Thomas Bach aratand ca forul pe care il conduce isi tine promisiunile, detaliind: au plecat deja spre Federatiile Internationale si Comitetele Olimpice nationale 100 milioane de dolari, un ajutor financiar exceptional, anuntat inca din primavara si justificat de efectele economice sanitare.

Detaliind, 63 de milioane de dolari merg spre FI, iar 37 spre CNO, prin programul TOP, care prevede un total de 150 milioane de dolari. Nu mai putin de 15 federatii internationale au si primit un ajutor aparte de la CIO, cele de baschet, golf, gimnastica, hochei pe iarba, judo, natatie, tenis, ciclism, pentatlon modern, tir cu arcul, atletism, canotaj, rugby, iahting, si World Taekwondo.

Pe de alta parte, cele 5 organizatii internationale de “sporturi aditionale JO Tokyo 2020” care nu primesc venituri din retetele obtinute la JO (tv, sponsori, publicitate etc) au obtinut o donatie de la CIO pentru a depasi criza – Conféderatia mondiala de baseball si softball, la Federation internationala de escalada, cea de surf, de karate si, respectiv, skateboard.