Semifinalele Ligii campionilor 2020, in format de avarie, au fost ocupate de campionatele solide cel mai bine adaptate situatiei, pe fondul unei valori bine conturate, marti si, respectiv, miercuri, de la ora 22,00, urmand sa avem PSG-Leipzig si Bayern-Lyon, ultima calificata fiind Olympique Lyon, care a dispus cu 3-1 (1-0) sambata seara de Manchester City, prim golurile marcate de Maxwel Cornet (24) şi Moussa Dembele (79, 87), golul echipei antrenate de Pep Guardiola fiind reuşit de belgianul Kevin De Bruyne (69).

Dupa sezonul trecut, cu finala engleza, Liverpool-Tottenham, precum si o serie dominata de spanioli, cu aparitii italienesti, iata ca in 2020, an dificil si chemand la adaptare, campionatele aflate pe ultimele 2 locuri din TOP 5 european, Germania si Franta, dominatoarele fotbalului coninental, au reusit sa gaseasca cea mai buna cale de a ajunge la liman intr-un an cu totul special.

Sa recapitulam necazurile legate de pandemie. Primul campiona inghetat a fost cel al Frantei, ministrul Roxana Maracineanu, in stransa colaborare cu FFF si in pofida unor critici ale unor sefi de cluburi (de talia lui Jean-Michel Aulas, presedintele de la … Lyon) a luat taurul de coarne, dupa ce a constatat ca fotbalul francez nu are, inca, infrastructura impusa de neprevazut.

Democratia nu ineamna vesnice pertractari, ci responsabilitate, mai intai a celor care isi aleg reprezentantii, apoi a celor desemnati de votul popular…

De cealalta parte, Germania, cu un campionat pus la punct perfect, in grafic, si-a putut permite, gratie si mai bunei stapaniri a pandemiei, dar si infrastructurii si dimensiunilor normale a Bundesliga, a putut duce la bun sfarsit competitia, in timp ce celelalte campionate, supradimensionate, intarziate, abia au scos-o la capat.

Mai mult decat atat, atat fotbalul francez, cat, mai ales, cel german (care da 3 antrenori din cei 4 semifinalisti) au renuntat la inchistarea in alegerea sefilor de pe banca tehnica, rotind la nesfarsit aceleasi nume stoarse de vlaga: Leipzig are antrenor de 33 de ani, care a jucat la un nivel inferior, iar Bayern, un secund al lui Loew la nationala, ce parea vesnic in aceasta postura.

A, si inca un lucru important: desi au o vanzare pe televiziuni, inclusiv de pe alte continente, cu bani foarte multi, publicitate pe masura si interes enorm, niciunul dintre primele 5 campionate ale fotbalului european nu are sistemul lalait al play-off si play-out, baraje si alte elucubratii amatoristice, ca in Romanica, tara de dor si off.

Dar despre ce ar trebui sa intelegem noi din exemplele lumii bune si in materie de fotbal (de la organizare responsabila si decisa, nu pase cu un balon desumflat, la moralitate si exemple umane valabile) imi propun sa va vorbesc luni, cand avem o zi de pauza in sport…